Składniki
- 1 łyżka masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 dkg marchewki
- 2 czerwone papryki
- 150 ml śmietany
- 1 mała cebula
- 1 litr bulionu
- 10 dkg wędzonego sera solankowego
- sól, pieprz + ulubiona przyprawa
- mieszanka łuskanych i prażonych pestek słonecznika i dyni
- ulubione kiełki (np. rzodkiewki czy brokuła)
Przygotowanie
- Pokrojone drobno czosnek i cebulę podsmażamy na maśle w garnku, w którym będzie gotowana zupa.
- Marchew kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmażonej cebuli z czosnkiem.
- Zalewamy bulionem.
- W trakcie gdy powoli gotuje się woda w garnku grillujemy paprykę.
- Zgrillowaną paprykę obieramy ją ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
- Gotujemy do miękkości marchewki, dodajemy śmietanę i miksujemy na krem.
- Podajemy z pokruszonym serem, kiełkami i prażonymi pestkami.
Kategoria:
Widziałam, próbowałam… Niebo w gębie 🙂 Polecam wszystkim – nawet tym, którzy nie cierpią marchewki 🙂 W skali od 1 do 5 daję 10!
Moja ulubiona, super 🙂 przepyszna.