Składniki
- 1 kg różnych ryb
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 3 małe papryczki habanero
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 3 liście laurowe
- gałązka rozmarynu i tymianku
- sól, pieprz
- natka pietruszki, plasterki cytryny
- kilka łyżek oleju
Przygotowanie
- Ryby wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, pokroić w dzwonka
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobniutkie plasterki, pomidory w kostkę
- Czerwona paprykę pokroić w wąskie paski ok 2cm, ostre papryczki w cieniutkie paseczki ok 1 cm
- Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać papryki i chwilę podsmażyć
- Na warzywach ułożyć ryby razem z obciętymi głowami, zalać wrzątkiem
- Gotować ok. 20 minut, dodając liść laurowy, paprykę w proszku, gałązki rozmarynu i tymianku
- Pod koniec gotowania do garnka wrzucić pomidory
- Rybie głowy wyjmujemy, z kawałków ryby usuwamy ości, kawałki mięsa wkładamy z powrotem do zupy
- Podajemy z odrobiną natki pietruszki i cytryny, można dodać makaron nitki.
Kategoria:
One Review