Gotujemy24.pl

Pierś z kurczaka w sosie z pieczarek i białego wina

45 minut
Przygotowanie 25 minut | gotowanie: 20 minut | liczba porcji 4 porcje

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 por
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 cytryna – sok
  • 20 dkg pieczarek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokroić w paski, skropić cytryną, posypać przyprawami i odstawić
  2. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni
  3. Białą część pora drobno pokroić, posiekać pietruszkę
  4. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pora, kurczaka, pietruszkę i pieczarki
  5. Smażyć aż kurczak się „zetnie” na biało, wtedy dodać wino
  6. Dusić  ok. 15 minut, pod koniec dolewając śmietankę, doprawić
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5