Składniki
- 1 kg słodkowodnej ryby (tołpyga, karp…)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki masła (lub oleju)
- 1 cytryna (do skropienia ryby)
- Kilka łyżek bułki tartej (do wysypania formy)
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Rybę wypatroszyć, najlepiej wyfiletować, skropić cytryną i odłożyc na bok.
- Warzywa pokroić w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości.
- Ugotowane warzywa wyjąć, w tej samej wodzie z 10 minut pogotować pokrojoną w kawałki rybę.
- Jeśli po filetowaniu zostały jakieś ości – wyjąć z ugotowanej ryby.
- Ugotowane warzywa i rybę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Ci co chcą, mogą czynność powtórzyć.
- Do zmielonych warzyw i ryby dodać przyprawy i jajka, ugnieść wszystko na jednolita masę.
- Ugotowane warzywa i rybę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Ci co chcą, mogą czynność powtórzyć.
- Przygotowana formę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, napełnić przygotowaną masą.
- Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
- Wystudzić, najlepiej podawać z majonezem.
Kategoria: