Gotujemy24.pl

Pasztet z tołpygi

ok. 1,5 godziny.
Przygotowanie 30 min. | gotowanie: 1 godz.. | liczba porcji 6 porcji

Składniki

  • 1 kg słodkowodnej ryby (tołpyga, karp…)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki masła (lub oleju)
  • 1 cytryna (do skropienia ryby)
  • Kilka łyżek bułki tartej (do wysypania formy)
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Rybę wypatroszyć, najlepiej wyfiletować, skropić cytryną i odłożyc na bok.
  2. Warzywa pokroić w mniejsze kawałki i ugotować do miękkości.
  3. Ugotowane warzywa wyjąć, w tej samej wodzie z 10 minut pogotować pokrojoną w kawałki rybę.
  4. Jeśli po filetowaniu zostały jakieś ości – wyjąć z ugotowanej ryby.
  5. Ugotowane warzywa i rybę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Ci co chcą, mogą czynność powtórzyć.
  6. Do zmielonych warzyw i ryby dodać przyprawy i jajka, ugnieść wszystko na jednolita masę.
  7. Ugotowane warzywa i rybę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Ci co chcą, mogą czynność powtórzyć.
  8. Przygotowana formę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, napełnić przygotowaną masą.
  9. Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
  10. Wystudzić, najlepiej podawać z majonezem.
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5