Gotujemy24.pl

Gruzińskie chaczapuri z serem

40 minut
Przygotowanie 20 minut | gotowanie: 4 x 5 minut | liczba porcji 4 placki

Składniki na ciasto

  • 30 dkg mąki
  • 250 ml jogurtu (lub 125 ml kefiru + 125 ml śmietany)
  • 10 dkg masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

  • 30 dkg sera (w oryginale młody ser imertyński lub sulguni, można zastąpić twardą mozzarellą)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkowo można użyć zielonej pietruszki, kolendry, koperku, bazylii, szczawiu itp zieleniny

Przygotowanie

  1. Masło roztopić, zmieszać ze sobą jogurt (lub kefir ze śmietaną), sól, cukier i sodę, wlać masło
  2. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i puszyste
  3. Zetrzeć ser na grubej tarce, dodać masło i śmietanę oraz przyprawy jeśli potrzebne – dodatkowo jeśli ktoś chce można dodać do masy serowej zieleninę
  4. Podzielić ciasto na 4 części i z każdej rozwałkować cienki placek
  5. Nałożyć na środek masę serową, pozostawiając wokół miejsce bez sera
  6. Zawinąć boki ciasta tak, aby zamknąć ser wewnątrz
  7. Rozwałkować ostrożnie całość tak, aby powstał placek
  8. Położyć na suchej patelni, przykryć i smażyć kilka minut na średnim ogniu
  9. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze chwilę bez pokrywki do uzyskania koloru
  10. Podawać delikatnie przesmarowane po wierzchu masłem, tuż po zdjęciu z patelni
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5