Gotujemy24.pl

Bakłażanowe ruloniki z orzechami

45 min
Przygotowanie 20 min | gotowanie: 25 min | liczba porcji 8-10 porcji

Składniki

  • 1 nieduży bakłażan
  • 20 dkg łuskanych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gruzińskiej przyprawy chmeli-suneli
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • kilka gałązek zielonej pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 50-100 ml gorącej wody
  • olej do smażenia bakłażana

Przygotowanie

  1. Bakłażana pociąć wzdłuż na plastry grubości ok 0,5 cm, usmażyć na patelni i odsączyć z tłuszczu
  2. Orzechy posiekać lub przemielić na drobno razem z kolendrą ziarnistą i zieloną
  3. Dodać wyciśnięty czosnek, ocet i przyprawy, dodając wody utrzeć na pastę tak, aby wygodnie było ją rozsmarować
  4. Nałożyć pastę orzechową na plastry bakłażana i zwinąć w ruloniki
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5