Składniki
- 1 nieduży bakłażan
- 20 dkg łuskanych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gruzińskiej przyprawy chmeli-suneli
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
- kilka gałązek zielonej pietruszki lub kolendry
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz do smaku
- 50-100 ml gorącej wody
- olej do smażenia bakłażana
Przygotowanie
- Bakłażana pociąć wzdłuż na plastry grubości ok 0,5 cm, usmażyć na patelni i odsączyć z tłuszczu
- Orzechy posiekać lub przemielić na drobno razem z kolendrą ziarnistą i zieloną
- Dodać wyciśnięty czosnek, ocet i przyprawy, dodając wody utrzeć na pastę tak, aby wygodnie było ją rozsmarować
- Nałożyć pastę orzechową na plastry bakłażana i zwinąć w ruloniki
Kategoria: