Składniki na ciasto
- 30 dkg mąki
- 250 ml jogurtu (lub 125 ml kefiru + 125 ml śmietany)
- 10 dkg masła
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
- 30 dkg sera (w oryginale młody ser imertyński lub sulguni, można zastąpić twardą mozzarellą)
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- dodatkowo można użyć zielonej pietruszki, kolendry, koperku, bazylii, szczawiu itp zieleniny
Przygotowanie
- Masło roztopić, zmieszać ze sobą jogurt (lub kefir ze śmietaną), sól, cukier i sodę, wlać masło
- Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i puszyste
- Zetrzeć ser na grubej tarce, dodać masło i śmietanę oraz przyprawy jeśli potrzebne – dodatkowo jeśli ktoś chce można dodać do masy serowej zieleninę
- Podzielić ciasto na 4 części i z każdej rozwałkować cienki placek
- Nałożyć na środek masę serową, pozostawiając wokół miejsce bez sera
- Zawinąć boki ciasta tak, aby zamknąć ser wewnątrz
- Rozwałkować ostrożnie całość tak, aby powstał placek
- Położyć na suchej patelni, przykryć i smażyć kilka minut na średnim ogniu
- Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze chwilę bez pokrywki do uzyskania koloru
- Podawać delikatnie przesmarowane po wierzchu masłem, tuż po zdjęciu z patelni
Kategoria: