Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżeczki chilli
- 2 główki (nie ząbki!) czosnku
- 3 łyżki soli
- 0,5 szklanki octu
- 1 kg cukru
- 8 łyżek oleju
Przygotowanie
- Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na pół
- Pokrojone ogórki układamy warstwami w misce lub garnku, przesypując każdą warstwę solą
- Odstawiamy na ok. 6 godzin
- Czosnek kroimy w plasterki
- Odlewamy z naczynia z ogórkami powstały sok i mieszamy ogórki z czosnkiem oraz chilli
- Odstawiamy na ok. 6 godzin
- Z octu, cukru i oleju zagotowujemy zalewę
- Ogórki wraz z czosnkiem umieszczamy dość ciasno w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy do góry dnem
- Można zapasteryzować ok 10 minut
Kategoria: