Gotujemy24.pl

Marynowane kurki

2 godziny
Przygotowanie 1 godzina, 45 minut | gotowanie: 15 minut | liczba porcji 10 słoiczkow 0,2l

Składniki (na słoiczek 0,2l)

  • 1 kg kurek (z tego wychodzi jakieś 10 sloiczków)
  • 2 liście laurowe
  • 1 plasterek cebuli
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • łyżeczka gorczycy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • marynata (zrobiona w proporcjach 2,5 szklanki wody, 0,5 szklank1 octu 10%, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka soli)

Przygotowanie

  1. Kurki oczyścić, wypłukać, obgotować 5 minut w osolonej wodzie
  2. Przygotować wg proporcji marynatę, zagotowując w garnku wszystkie składniki dokładnie je mieszając
  3. Kurki układamy w słoikach do połowy wysokości, wrzucamy przyprawy i dosypujemy resztę grzybów
  4. Zalewamy kurki marynatą
  5. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10-15 minut
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5