Składniki (na słoiczek 0,2l)
- 1 kg kurek (z tego wychodzi jakieś 10 sloiczków)
- 2 liście laurowe
- 1 plasterek cebuli
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- marynata (zrobiona w proporcjach 2,5 szklanki wody, 0,5 szklank1 octu 10%, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka soli)
Przygotowanie
- Kurki oczyścić, wypłukać, obgotować 5 minut w osolonej wodzie
- Przygotować wg proporcji marynatę, zagotowując w garnku wszystkie składniki dokładnie je mieszając
- Kurki układamy w słoikach do połowy wysokości, wrzucamy przyprawy i dosypujemy resztę grzybów
- Zalewamy kurki marynatą
- Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10-15 minut
Kategoria: